Waarom een sportmassage?
Sport je intensief, heb je een blessure, ben je in voorbereiding voor een wedstrijd of een inspanningstest? Dan is sportmassage uitermate geschikt om je spieren optimaal te laten functioneren, overbelasting te voorkomen en sneller van de inspanning of blessure te herstellen. Je trainingen, wedstrijd of keuring zal je beter afgaan.
Sportmassage stimuleert de doorbloeding van weefsels en voert afvalstoffen af. Wanneer er sprake is van verhardingen, knopen, verkrampingen, stijve spieren en of afvalstofophopingen. Dan worden deze middels enkele stevige massagetechnieken weggemasseerd. Dit zal met een redelijk tot goede conditie maximaal één à twee massages van 60 minuten duren. Wanneer het langer duurt dan dit, dan zal de massage een klachtgericht karakter krijgen. De massage zal volledig binnen je comfortzone plaats vinden.
Graag stel ik mezelf in het sporten voor. Als sporter ben ik, Thijs Punt van origine wielrenner, heb ik een CIOS verleden en heb ik 10 jaar ervaring als fitnessinstructeur. Intensief sporten, jezelf voorbereiden voor een wedstrijd en het begeleiden van sporters in training en naar een wedstrijd of keuring toe (CIOS, ALO, defensie of politie), daar ben ik mee bekend.
Behandelen van enkele sportblessures:
Sportmassage is de moderne variant van klassieke massage. De sportmassagetechnieken komen voort uit de klassieke massage. Klassieke massage richt zich op het wegmasseren van stijve spieren en afvalstoffen. Sportmassage focust zich verder op het prepareren en herstel rondom de fysieke inspanning/blessures, het voorkomen van blessures en het geven van trainingsadvies. Verder is sportmassage van gunstige invloed op het bewegingsapparaat, spijsverteringsproblemen, hormoonhuishouding en de algehele lichaamsbeleving.
Voor meer informatie over deze behandeling zie de veel gestelde vragen onderaan deze pagina.
- Enkele recensies:
Het fijne van een goede masseur zoals Thijs is dat naast de vakkundige handelingen die je moet bezitten om dit werk zo goed te kunnen beoefenen, hij ook de skills heeft om aan te voelen wat de persoon prettig vindt in de omgang. Met name de wisseling van deze facetten, zorgt ervoor dat je niet alleen van de kwaal af komt, maar Thijs ook preventief meedenkt om te zorgen dat je jouw lijf zo goed mogelijk in de juiste balans weet te houden. Tijdens mijn trainingen voor de marathon in Berlijn liep ik een blessure op aan mijn Achilles-pees en dat zijn niet de meest fijne blessures, als je een marathon in het verschiet hebt. Thijs heeft dit perfect behandeld en het gaf mij vooral ook rust in de “kop” dat ik voelde dat het verbeterde en ik weer pijnloos kon hardlopen.
- Na vele jaren sporten en de daarbij behorende ongelukjes kwamen er steeds meer lichamelijke ongemakken om de hoek kijken. Dit werd nog eens bevestigd door versleten nekwervels. Op advies van de chiropractor ben ik op zoek gegaan naar een masseur. Na wat informatie ingewonnen te hebben besloot ik Thijs te benaderen. Hij belde mij dezelfde dag terug om e.e.a. te bespreken en we hadden direct een link. Sporters onder elkaar hebben vaak aan een half woord genoeg. Tijdens de eerste behandeling bleek wel dat mijn lijf wat meer had meegemaakt dan ik in eerste instantie dacht. Oude blessures hadden in de loop der tijd er voor gezorgd dat mijn spieren allerlei blokkades hadden. Daardoor zat ik eigenlijk in een verkrampt lijf. Thijs was open en professioneel in zijn benadering. De verandering die ik voelde was er eigenlijk vanaf het begin. Thijs is doortastend en voelt direct waar de tricker points zitten. Thijs heeft een plan van aanpak opgezet en met mij doorgenomen. De volgende behandelingen zorgden al snel voor een aanzienlijke verbetering. De blokkades en stijfheid hebben plaatsgemaakt voor een meer comfortabel lichaam wat weer in staat is om te kunnen sporten. Geen pijn meer tijdens of na het sporten. En dat in zo’n korte periode. Ik ben er meer dan blij mee. Ik ben er van overtuigd dat Thijs door zijn achtergrond in de sport, zijn interesse in de lichaam en geest en doortastendheid het gewenste resultaat zullen brengen.
Benieuwd wat andere over deze massage zeggen?
Prijzen sportmassage
Je kunt op deze pagina direct de massage boeken
Type behandeling | 30 min | 60 min | 90 min |
---|---|---|---|
Sportmassage | 40,- | 70,- | 100,- |
Reserveer online
Veel gestelde vragen
Wat is het doel van sportmassage?
– Het doel van de sportmassage is het wegmasseren van afvalstoffen, knelpunten, verharde- en overbelaste spieren. Om blessures te voorkomen, het lichaam voor te bereiden voor een inspanning en beter en sneller te herstellen na het sporten.
– Een sportmassage kan naast de fysieke aandacht ook een geestelijke voorbereiding voor een wedstrijd of evaluatie na een wedstrijd zijn!
Is de sportmassage stevig?
– De massage kan inderdaad als stevig worden ervaren.
– Zou de massage niet stevig zijn dan zouden we geen stijve spieren en afvalstofophopingen weg kunnen masseren.
– We doen de massage samen, verkramp je, kan je je aandacht er niet meer bij houden of doet de massage pijn geef het aan. Denk niet van dan is het eerder weg. De massage werkt het beste wanneer deze lichamelijk en geestelijk binnen je grenzen afspeelt.
– Ik werk hiervoor met de pijnschaal (VAS). De bedoeling is dat de massage in schaal zes, zeven binnen de comfortzone zo tegen je pijngrens afspeelt. Dan is de massage het effectiefst, acht is verkrampen, negen is je ogen dichtknijpen en tien is dat je mij iets aan wilt doen. Nogmaals geef het aan wanneer je voelt dat de massage boven schaal zeven terecht komt. Ook wanneer bij de plekken die er toe doen de pijn onder schaal zes uitkomt. Het spel is om zoveel mogelijk weg te halen toch?
Zijn er bijwerkingen bij sportmassage?
– Het is mogelijk dat je op dezelfde dag ietwat vermoeid, licht duizelig en een dag na de massage lichte spierpijn hebt. Dit hoort erbij. Deze bijwerkingen zullen minder worden, zo niet verdwijnen wanneer je vaker een sportmassage hebt gehad. Is de reactie heftiger dan is je conditie minder dan gedacht en zal de massage een een klachtgericht karakter krijgen.
– Denk hieraan wanneer je voor een belangrijke inspanning staat, kom het liefst ruim van te voren. Als het niet anders kan, dan kan het niet anders. De sportmassage zal hoe dan ook je situatie gaan verbeteren.
– De ondertoon zal in ieder geval moeten zijn dat je van de sportmassage meer bewegingsvrijheid ondervindt, dat de massage verlichtend werkt en dat je een zekere mate van ontspanning ervaart.
Na hoeveel massages zijn mijn stramme spieren verdwenen?
– Wanneer je in redelijk tot goede conditie verkeerd maximaal één à twee massages van 60 minuten.
– Gaat dit langer duren, dan zal de massage een klachtgericht karakter krijgen. Er zijn oorzaken die het zelfherstellend vermogen belemmeren.
– Raadzaam is om ruim voor een belangrijke wedstrijd je emmer met afvalstoffen en stijve spieren leeg genoeg te maken. In deze periode is het beste om de massages kort op elkaar te laten plaatsvinden.
– Laat jezelf na herstel indien je een druk leven hebt preventief masseren. Afhankelijk van je dagelijkse inspanningen wat nodig is één keer in de maand tot eens keer in de vijf maanden. Of leer het spel van de afvalstoffen en het zelf herstellend vermogen van het lichaam.
– Met andere woorden wat kan ik zelf doen!
Wat kan ik zelf doen?
– Je verkeert in redelijk tot goede conditie. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam doet zijn werk. Bedenk stijve spieren komen door een gebrek aan energie. Kijk maar naar een kind, die heeft genoeg energie en is daarbij heel lenig. Wanneer je het achterliggend systeem in de vingers krijgt en hiermee kan spelen, dan is zelfs preventief onderhoud overbodig. Kijk en voel waar jij iets mee hebt, en wees hierin reëel! Liever weinig en goed, dan veel en van alles net niks.
– Bedenk eens bij jezelf accepteer ik mijn huidige fysieke/geestelijke situatie? Zo niet geef hier aandacht aan. Je zult merken wanneer je hierover voldoende acceptatie ervaart, je letterlijk en figuurlijk beter in je vel gaat zitten. Er is dan (nog) meer ruimte en aandacht te besteden aan verdere aandachtspunten.
– Let op dat je een vorm van bewegen beoefent waar je jezelf in kwijt kunt! Waar je blij van wordt wanneer je er alleen al aan denkt. Sporten vanuit een moeten is minder plezierig, houden we minder lang vol en creëert blessures.
– Zorg in je trainingen voor een goede arbeid/rust verhouding en ook in je dagelijks leven. Liever weinig en goed, dan veel en van alles net niks. Wellicht kan iemand je helpen met het opstellen van een goed trainingsschema?
– Voer iedere keer een goede warming up en cooling down uit. Fysiek zal je uiteraard beter gaan sporten en herstellen, maar vooral het geestelijke deel zal ervoor zorgen dat je tijdens de inspanning meer gefocust zal zijn. Waardoor je eerder in de zogeheten flow of in je ritme terecht komt. Zoeken we niet allemaal naar dit ultieme sportgevoel?
– Waardeer voldoende nachtrust! Lichaam en geest komen tot rust, een uitgerust mens telt voor twee.
– Eet voedzaam voedsel! Energie krijgen van voeding is de maatstaf.
– Het volgende zou hierin kunnen helpen: Beperk het consumeren van geraffineerde en natuurlijke suikers. Over het algemeen eten we veel te veel suikers. Daarbij je suikerspiegel blijft over de dag genomen stabiel. Dit gaat je energie opleveren, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam nog beter zijn werk kan doen.
– Wanneer er teveel afvalstoffen in het lichaam verkeren, kunnen de nieren, de longen en de huid het niet meer aan. Het lichaam slaat het teveel aan afvalstoffen op in weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel, kraakbeen en de botten. Afvalstoffen hebben een PH waarde die te meten is via de urine. Na vertering van suikers, vlees, koffie, alcohol, granen en kaas produceert het lichaam een zure dan wel via groenten een basische afvalproduct. Over het algemeen consumeren we teveel voedsel die een zure restproduct tot gevolg heeft. De opgeslagen afvalstoffen zal te zuur zijn en kan daardoor kraakbeen aantasten en uiteindelijk kalk onttrekken van de botten om het zuur base evenwicht op orde te houden. Test je ph waarde van je urine en ga aan de slag met je voedingspatroon. Dit zal je gezondheid ten goede komen, je lichaam hoeft minder te werken om te komen.
– Denk om overmatig koffie-, thee-, en alcohol gebruik! Deze dranken voeren namelijk vocht af. Het lichaam verkrampt zich bij een tekort aan vocht. Wanneer de ontlasting homogeen is dan is over het algemeen je vochthuishouding op orde. Houd je vochthuishouding in de gaten!
– Masseer zelf in een onbewaakt moment de gespannen, stijve en/of overbelaste spier.
– Pak een tennisbal of een foamrol en ga tegen een muur staan of op de grond liggen. Doe de tennisbal/foamrol tussen de muur/grond en het lichaamsdeel die aandacht nodig heeft. Geef zoveel druk wat je aankunt en rol zachtjes heen en weer.
– De masseur is bekend met specifieke oefeningen die je helpen om vastzittende plekken soepeler te maken. Vraag hiernaar tijdens de massage. Nog beter is om hiervoor de yogalessen te volgen. Klik hier voor meer informatie.
– Zorg voor voldoende ontspanning. Is dit door alle drukte een uitdaging? Plan ze dan ruim van te voren.
– Dan onze gedachtes, het hebben van veelvuldige gedachtes zorgt voor onrust, snel afgeleid zijn en een gebrekkige focus. Hierdoor houden we onszelf af van wie we zijn. Denk daarbij eens aan een stilte oefening (onderaan de pagina) om onrustige gedachtes tot rust te brengen. Ons lichaam zal beter functioneren en niet alleen dat, je zal je beter kunnen focussen tijdens de inspanning.
– Nogmaals doe de suggesties waar je iets mee hebt. Wanneer je deze te letterlijk gaat nemen of te serieus uitvoert gaat het voor de langere duur niet werken. Veel plezier en succes!
In het geheel wordt er niet gemasseerd, het stevig masseren kan niet ontvangen worden, wanneer er sprake is van:
– Koorts (de stofwisseling is dan al verhoogd)
– Algemene infectieziekten: ook bij verkoudheid, griep en keelontsteking
– Te veel pijn
– Extreme vermoeidheid en uitputting (massage kan dan slecht worden verwerkt)
– Slechte algehele gezondheid
– Interne klachten zoals: Hartproblemen, hoge bloeddruk, tumoren enz.
– Besmettelijke huidaandoeningen
– Algemeen onwel zijn; misselijkheid, braken, diarree
– Onverklaarbaar (nachtelijk) transpireren
– Onverklaarbaar gewichtsverlies
– Onverklaarbare vermoeidheid
– Duizeligheid
– Onderstaande pathologie beelden;
* Traumatische klachten zoals: grote open wonden
* Orthopedische klachten (klachten met uw botten)
* Ernstige psychische klachten
Het betreffende lichaamsdeel wordt niet gemasseerd wanneer er sprake is van:
– Ontstekingen
– Trauma: open wonden
– Vaataandoeningen: trombose (bloedpropjes) en arteriosclerose (dichtgeslibte aderen)
– Reflexdystrofie (Plaatselijke schrompeling (= atrofie) van zenuw- en botweefsel)
– Niet volledig herstelde fracturen
– Zwangerschap
Moet ik nog iets meenemen?
– Alles is aanwezig in de praktijk.
– Gelieve na de massage per pin betalen.
– Graag geen make-up opdoen voor de masssage. Brengt voor mij extra waskosten met zich mee.
Wordt de massage vergoed?
– Wanneer je in dienst bent als werknemer. Zou je de massage via de WKR (werkkostenregeling) deels vergoed kunnen krijgen. Per 1 januari 2015 is deze wet verplicht en kan je sowieso hier je voordeel mee doen.
– Wanneer je ondernemer bent, een bv hebt, dan zou je deze onder dezelfde regeling kunnen onderbrengen als hierboven beschreven.
Ik wil een massage boeken, alleen snap ik niet hoe je online kan reserveren.
Selecteer de gewenste massage, datum en tijdstip. Heb je nog geen account? Vul enkele persoonsgegevens in om door te gaan. Heb je reeds een account, vul dan je gebruikersnaam en wachtwoord in. Bewaar deze gegevens goed! Ben je ze kwijtgeraakt? Maak dan een nieuw account aan. Soms is het nodig binnen het blauwe vlak waar het online reserveer systeem in zit naar beneden te scrollen of te swipen om verder te gaan. Je cache te legen van je browser. Mocht ondanks deze uitleg de online reservering niet lukken, mail me dan.