RSI

Wat is RSI?

Als je bij de dokter komt, omdat je ernstige pijn hebt in je handen, polsen, armen, schouders, nek en of bovenrug, kan ie de diagnose RSI (Repetitive Strain Injury) stellen. RSI is een verzamelnaam voor veel aandoeningen, daarom benoemen artsen liever de aandoening specifiek zoals: tennisarm, muisarm of carpaal tunnelsyndroom. Hierdoor weet je waar de aandoening zich bevindt.

De term RSI wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door a-specifieke CANS. CANS staat voor ‘Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder’ (arm-, nek- en/of schouderklachten). RSI is echter algemener bekend.

De klacht begint meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Na verloop van tijd blijft de pijn echter aanhouden en begint krachtverlies op te treden. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Je klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verhuizen. Je kunt ook andere klachten krijgen zoals irritatie, zwelling, slapheid, verlies van grijpvermogen, doof gevoel en soms zelfs al verbleking van de huidskleur.

In de laatste fase van RSI blijft de pijn aanhouden, ook ’s nachts. Je gewrichten kunnen gaan ‘kraken’, je huidtemperatuur verandert en je huid verkleurt en kan gaan zwellen. Alleen dit laatste stadium noemt men echte RSI.

Welke behandelopties geeft de huisarts?

Rust. Op korte termijn zal het weinig helpen, op langere termijn wel. Als je voor lange tijd echt rust neemt en je arm zoveel mogelijk ontziet, heb je naar alle waarschijnlijkheid blijvend effect. Stel jezelf de vraag, is deze optie in te passen in je leven?
IJsmethode d.m.v. cold packs wanneer er sprake is van ontsteking. Deze behandeling wordt dan vaak geadviseerd, maar laat nauwelijks resultaat zien.
Pijnstilling. Ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen worden meestal gebruikt. Sommige komen ook voor als crème of gel, die je over de pijnlijke elleboog kan smeren. Zelfs met zware pijnstilling wordt zelden een blijvend resultaat bereikt. Dit is niet de oplossing.
Injecties. Verbeteringen na injecties zijn vaak van korte duur. Bovendien is het niet zonder risico om je meer dan 3 keer te laten injecteren. Het verzwakt, zeker na meerdere injecties, de pees. Bij een verzwakte pees bestaat er een risico op een beschadiging of zelfs het geheel afscheuren. Ook wordt door deze optie het genezingsproces van de pees vertraagt.
Fysiotherapie. Via fricties, massage, ultrageluid, kracht- en coördinatie- oefeningen worden hoopgevende resultaten bereikt. Het nadeel is echter dat deze behandeling erg veel tijd, inspanning en zelfdiscipline vraagt.
Operatie. Misschien heb je baat bij een operatieve ingreep door een goede orthopeed. De andere kant betekend een operatie en het hele nazorgtraject nogal wat.

Allemaal verschillende behandelingen, maar ze hebben één ding gemeen: ze bestrijden het gevolg, de symptomen, maar niet de oorzaak.

Waarom heb je deze klacht?

RSI is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen uitvoert, levert dat klachten op. Musici, slagers, lopende bandwerkers, kassapersoneel, beeldschermwerkers, postbodes enz. behoren tot de risicogroep. Verder beknelling van zenuw(en) door een scheve wervel, stijve spieren en afvalstofophopingen. Een verkeerde (werk)houding en stress/spanning kan door één of meerdere van deze oorzaken uiteindelijk voor de overbelasting zorgen. Uiteraard is het zinvol om de arm, de nek en of schouder in zijn geheel te behandelen. Daarnaast meer inzicht en bewustzijn verkrijgen over het ontstaan maakt dat de klacht blijvend weggaat. Ga daarom niet voor enkel verlichting alleen. Los daadwerkelijk de pijn op. Pak het bij de wortel aan!

Voor meer informatie, zie Klachtgerichte massage.

Reserveer online

Info

Massagepraktijk Limmen
Rijksweg 115
1906 BG Limmen

KvK: 55552617
agb: 90-046609

Recensies

Family van der Bunt
Family van der Bunt
posted 6 months ago

Ik kwam bij Thijs met lage rug klachten. Ik kon mijn eigen schoenen niet meer aan doen. Thijs had binnen 1 minuut door waar het probleem zat en wist de bewuste spier direct te vinden. Ik vind Thijs een zeer kundige therapeut. Hij is zeer prettig in de omgang en erg rustig. Kortom: een aanrader!!

Agnes Gankema
Agnes Gankema
posted 1 year ago

Ik kwam bij Thijs Punt met schouderklachten. Ik had er zo lang mee doorgelopen dat ik er zelfs niet meer van kon slapen. Al na één behandeling was de pijn zo veel minder dat ik weer een hele nacht door kon slapen en na drie behandelingen had ik helemaal geen last meer. Ik heb voor Thijs als masseur gekozen, omdat hij speciaal klachtgerichte massages doet, maar eigenlijk doet hij veel meer dan dat. Hij behandelt uiteraard het gebied waar de pijn zit, maar hij kijkt ook meteen naar andere mogelijke probleemgebieden, zodat deze aangepakt worden voordat er andere klachten optreden. Ik ga dan ook nog steeds eens in de zoveel weken naar hem toe. Dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe klachten ontstaan. Ik denk dan ook dat het voor iedereen goed zou zijn om preventief gemasseerd te worden.

DICX Autorijschool en motorrijschool
DICX Autorijschool en motorrijschool
posted 1 year ago

Na al heel wat therapeuten etc. te heb versleten. Kwam ik na advies van een kennis bij Thijs (Meander) terecht en ik heb hier nog geen moment spijt van gehad. In tegendeel zelfs

Thijs heeft een zeer persoonlijke en specifiek probleem gerichte aanpak, wat bij mij, kort gezegd tot een snelle verlichting van mijn klachten heeft geleidt.Mijn klachten met betrekking tot een geïrriteerde / ontstoken slijmbeurs in de schouder werden door de massages van Thijs zienderogen minder. Ook bij overbelaste spieren na intensief sporten hebben de massages van Thijs mij weer goed vooruit geholpen en hebben ze mijn sportprestaties verbeterd en zijn ze een zéér goede aanvulling op de bewegingstherapie van menig fysiotherapeut.

Overige algemene klachten in verband met mijn overbelaste lijf worden ook adequaat aangepakt en ik zit ondanks mijn drukke werkzaamheden veel beter in mijn vel.

Dus heeft u spier of bewegingsklachten van welke aard dan ook? Maak eens een afspraak bij Thijs. Wellicht kan hij net zoveel voor u beteken als hij voor mij.

Locatie

De massagepraktijk in regio Limmen, Castricum, Heiloo, Egmond, Bergen, Schoorl, Alkmaar, Akersloot, Uitgeest, Krommenie, Wormerveer, Assendelft, Beverwijk, Heemskerk en daarbuiten.

css.php