Carpaal tunnel syndroom

Wat is Carpaal tunnel syndroom?

Als je bij de dokter komt omdat je een dovig, tintelend of pijnlijk gevoel hebt in hand en vingers, eventueel een verdoofd gevoel van de vingertoppen en een verminderde kracht, stelt ie de diagnose: Carpaal tunnel syndroom (CTS). Een eenvoudige test voor het vaststellen ervan is wanneer je beide handruggen tegen elkaar duwt en deze positie 30-60 sec. vol houdt. De snelheid waarmee eerder genoemde klachten zich aandienen geeft je aan in hoeverre het CTS zich bij je heeft gemanifesteerd.

Het carpale tunnel syndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de zenuw die loopt in het midden van de arm (nervus medianus) in het verloop van de overgang van de onderarm naar de hand ter hoogte van de pols (carpale tunnel). Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw. De zenuw is de zachtste structuur is en het meest gevoelig is voor druk. Er zijn dus pijnklachten aan hand, vingers en vingertoppen. Soms uitstraling via de onderarm en elleboog tot in de schouder.

Welke behandelopties geeft de huisarts?

Rust: Op korte termijn zal het weinig helpen, op langere termijn wel. Als je voor lange tijd serieus rust neemt en je hand zoveel mogelijk ontziet, heb je naar alle waarschijnlijkheid blijvend effect. Stel jezelf de vraag, is deze optie mogelijk in je leven?
Spalken of een brace: Je zal minder last ervaren bij de dagelijkse bezigheden. Draag de spalk in elk geval ’s nachts. In vier weken moeten de klachten duidelijk verminderen. Zijn de klachten na zes tot twaalf weken dragen van de spalk nog niet verminderd? Dan heeft het geen zin om de spalk te blijven gebruiken.
• Pijnstilling: Ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen worden het meeste gebruikt. Sommige ontstekingsremmende pijnstillers komen ook voor als crème of gel, die je over de pijnlijke elleboog kan smeren. Zelfs met zware pijnstilling wordt zelden een blijvend resultaat bereikt. Dit is niet de oplossing.
Injecties: Verbeteringen na injecties zijn vaak van korte duur. Bovendien is het niet zonder risico om je meer dan 3 keer te laten injecteren. Het
verzwakt, zeker na meerdere injecties, het weefsel. Bij verzwakt weefsel bestaat er een risico op beschadiging. Ook wordt door deze optie het genezingsproces vertraagt.
Fysiotherapie: Via fricties, massage, ultrageluid, taping, dry-needling, kracht- en coördinatie- oefeningen kunnen hoopgevende resultaten bereikt worden. Het nadeel is echter dat deze behandeling erg veel tijd, inspanning en zelfdiscipline vraagt.
Operatie: Misschien heb je baat bij een operatieve ingreep door een goede orthopeed. Aan de andere kant is dat een operatie en het hele nazorgtraject nogal wat betekend.

Allemaal verschillende behandelingen, maar ze hebben één ding gemeen: ze bestrijden het gevolg, de symptomen, maar niet de oorzaak. CTS klachten hebben vaak verband met nek- en schouderproblemen, voel maar eens bij jezelf. Er is meer aan de hand!

Waarom heb je deze klacht?

De beknelling van de zenuw in de nauwe carpale tunnel wordt doorgaans veroorzaakt door zwelling van de bekleding van de pezen. Zoals eerder gezegd hebben nek en schouder problemen ermee te maken. Stijve spieren en afvalstofophopingen, een verkeerde (werk)houding, verstoorde hormoonhuishouding, stress/spanning en veelvuldige belasting kan door één van deze of meerdere oorzaken uiteindelijk voor de overbelasting zorgen. Uiteraard is het zinvol om naast de arm, de nek en of schouder te behandelen. Daarnaast meer inzicht en bewustzijn verkrijgen over het ontstaan maakt dat de klacht blijvend weggaat. Ga niet voor enkel verlichting alleen. Los daadwerkelijk de pijn op. Pak het bij de wortel aan!

Voor meer informatie, zie Klachtgerichte massage.

Reserveer online

Info

Massagepraktijk Limmen
Rijksweg 115
1906 BG Limmen

KvK: 55552617
agb: 90-046609

Recensies

Family van der Bunt
Family van der Bunt
posted 6 months ago

Ik kwam bij Thijs met lage rug klachten. Ik kon mijn eigen schoenen niet meer aan doen. Thijs had binnen 1 minuut door waar het probleem zat en wist de bewuste spier direct te vinden. Ik vind Thijs een zeer kundige therapeut. Hij is zeer prettig in de omgang en erg rustig. Kortom: een aanrader!!

Agnes Gankema
Agnes Gankema
posted 1 year ago

Ik kwam bij Thijs Punt met schouderklachten. Ik had er zo lang mee doorgelopen dat ik er zelfs niet meer van kon slapen. Al na één behandeling was de pijn zo veel minder dat ik weer een hele nacht door kon slapen en na drie behandelingen had ik helemaal geen last meer. Ik heb voor Thijs als masseur gekozen, omdat hij speciaal klachtgerichte massages doet, maar eigenlijk doet hij veel meer dan dat. Hij behandelt uiteraard het gebied waar de pijn zit, maar hij kijkt ook meteen naar andere mogelijke probleemgebieden, zodat deze aangepakt worden voordat er andere klachten optreden. Ik ga dan ook nog steeds eens in de zoveel weken naar hem toe. Dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe klachten ontstaan. Ik denk dan ook dat het voor iedereen goed zou zijn om preventief gemasseerd te worden.

DICX Autorijschool en motorrijschool
DICX Autorijschool en motorrijschool
posted 1 year ago

Na al heel wat therapeuten etc. te heb versleten. Kwam ik na advies van een kennis bij Thijs (Meander) terecht en ik heb hier nog geen moment spijt van gehad. In tegendeel zelfs

Thijs heeft een zeer persoonlijke en specifiek probleem gerichte aanpak, wat bij mij, kort gezegd tot een snelle verlichting van mijn klachten heeft geleidt.Mijn klachten met betrekking tot een geïrriteerde / ontstoken slijmbeurs in de schouder werden door de massages van Thijs zienderogen minder. Ook bij overbelaste spieren na intensief sporten hebben de massages van Thijs mij weer goed vooruit geholpen en hebben ze mijn sportprestaties verbeterd en zijn ze een zéér goede aanvulling op de bewegingstherapie van menig fysiotherapeut.

Overige algemene klachten in verband met mijn overbelaste lijf worden ook adequaat aangepakt en ik zit ondanks mijn drukke werkzaamheden veel beter in mijn vel.

Dus heeft u spier of bewegingsklachten van welke aard dan ook? Maak eens een afspraak bij Thijs. Wellicht kan hij net zoveel voor u beteken als hij voor mij.

Locatie

De massagepraktijk in regio Limmen, Castricum, Heiloo, Egmond, Bergen, Schoorl, Alkmaar, Akersloot, Uitgeest, Krommenie, Wormerveer, Assendelft, Beverwijk, Heemskerk en daarbuiten.

css.php